مهاجرت تحصیلیویزای تحصیلیمهاجرت پیوستاقامتسفارتتحصیل رایگانبورسیه تحصیلیکار دانشجوییهزینه زندگیمیانگین درامدسبک زندگی
مقدمه
اگر قصد تحصیل در اروپا را دارید کشور نروژ به دلیل داشتن دانشگاههای مطرح و ارائه تحصیلات آکادمیک در سطح بینالملل میتواند گزینه خوبی باشد. همچنین دانشگاههای دولتی این کشور شهریهی رایگان داشته که محدود به دانشجویان منطقه خاصی نیست و برای دانشجویان همه مناطق دنیا صدق می کند. تحصیل در نروژ می تواند به دلیل شرایط آب و هوایی متفاوت از ایران چالش برانگیز باشد، اما ارزشش را دارد چرا که در پایان به دلیل مدرک معتبری که دانشگاههای آن ارائه میدهند، امتیاز قابل توجهی برای روزمه شما ایجاد میکند.
مشخصات کلی
نروژ یکی از کشورهای اسکاندیناوی است با طبیعتی بسیار زیبا و بکر که مساحتی در حدود 385 هزار کیلمتر مربع دارد. جمعیت نروژ کمی بیش از 5 میلیون و 300 هزار نفر است. کشورهای همسایه اسکاندیناویایی آن سوئد و دانمارک هستند و از شمال شرقی با کشورهای فنلاند و روسیه همسایه است. زیبایی بینظیر دریای بالتیک و اقیانوس اطلس هر ساله توریستهایی زیادی را به این کشور جذب میکند.
البته اهالی نروژ نیز از این طبیعت بکر نهایت استفاده را میبرند و به کمپ کردن در جنگلها و کوهستانها عادت دارند و طبیعت گردی، موج سواری، کوه نوردی و غیره از جمله تفریحات آنها در تعطیلات به حساب میآید. سطح اقتصادی نروژ از ثبات خوبی برخودار است و این یک مزیت به حساب میآید، اما هزینه زندگی و تامین مایحتاج روزمره به دلیل دور بودن نروژ از دیگر کشورهای اروپایی و اضافه شدن مالیات گمرک به اجناس وارداتی، نسبتا زیاد است.
مهاجرت تحصیلی
نروژ با اینکه کشور کوچکی است دانشگاههای بینالمللی معتبری دارد که هر ساله دانشجویان بینالمللی قصد مهاجرت به آن را دارند. دانشگاههای نروژ دورههای تحصیلی متنوعی در مقاطع لیسانس، ارشد و دکتری دارند که به زبان انگلیسی برگزار میشوند و شهریه در دانشگاههای دولتی آن رایگان است. بعلاوه واجدین شرایط می توانند کمک هزینهی تحصیلی هم دریافت کنند تا با آن بتوانند بخشی از هزینههای خود را پوشش دهند. همچنین به دلیل سطح بالای زبان انگلیسی در جامعه، زندگی و تحصیل در این کشور راحتتر است. به طور کلی در وب سایت https://www.nav.no/no/person میتوانید اطلاعات جامعی در مورد شرایط کار، بیمه سلامت، مسکن، خدمات اجتماعی و ... مختص به تابعیت کشور خود بدست آورید.
مهاجر پذیری
با توجه به فرصتهای تحصیلی عالی در نروژ هر ساله دانشجویان بسیاری از سراسر جهان برای دانشگاههای این کشور اپلای میکنند. به دلیل تسلطی که مردم نروژ به زبان انگلیسی دارند و همچنین روحیات دوستانه و صمیمیشان حس خوبی از معاشرت با آنها میگیرید. ممکن است در ابتدا به نظر برسد اهل معاشرت نباشند اما وقتی یخشان میشکند میتوانند دوستهای خوبی برایتان باشند و نگذراند احساس تنهایی کنید. از این جهت مهاجرت به این کشور میتواند رضایت بخش باشد.
ویزای تحصیلی
برای اخذ ویزای تحصیلی نروژ باید هزینه اپلیکیشن ویزا را به مبلغ 4.900 کرون معادل 460 یورو برای مقطع ارشد و 6.300 کرون معادل 591 یورو برای مقطع دکتری بپردازید. این مبلغ شاید زیاد به نظر برسد اما به دلیل ارسال مستقیم مدارک به دانشگاه و عدم دریافت وجه جهت ارسال و همینطور تایید مدارک، هزینهی اضافی متحمل نخواهید شد و این مبلغ تنها وجه پرداختی شما به سفارت است. برای دانشجویان مقطع لیسانس و ارشد که قصد تحصیل در نروژ را دارند، تمکن مالی در حدود 122.000 کرون معادل 11.500 یورو نیاز است. پس از اتمام تحصیل نیز دانشجو میتواند به مدت یک سال ویزای خود را تمدید کرده و به دنبال شغل مرتبط با رشته بگردد. برای اخذ ویزا نیازی به مدرک زبان نروژی نیست و تنها مدرک زبان انگلیسی مورد تایید دانشگاه کفایت میکند. در نظر داشته باشید که با توجه به بحران کرونا اطلاعات دقیقی راجع به مدت زمان دریافت ویزا وجود ندارد و ممکن است پروسه آن یک ماه و نیم طول بکشد.
مهاجرت پیوست
اگر قصد ملاقات خانواده یا دوستان خود را در نروز دارید برای آنها یک فرم دعوتنامه بفرستید و از آنها بخواهید آن را پر کرده و به همراه گواهی تمکن مالی و مبلغ 80 یورو هزینه اپلیکیشن ویزا به سفارت تحویل دهد. این فرم شامل بخشهایی همچون نسبت خانودگی یا نوع آشنایی، اطلاعاتی از شرایط زندگی و شغلی شما از جانب مدعو، دلیل ملاقات و مدت آن میباشد. در حال حاضر ممکن است شرایط اخذ ویزای پیوست بسته به شخصی که دعوت میشود برای ایرانیان مشکل باشد لذا بهتر است برای اطلاعات بیستر با سفارت نروژ در این تماس بگیرید.
اقامت
مدت روند اقامت در نروژ 5 سال است و برای شهروندان غیر اروپایی این امکان وجود دارد که تنها مدت 3 سال از آن را در خاک نروژ زندگی کنند و مجازند در صورت پر کردن فرم مخصوص، 2 سال باقی مانده را در کشور دیگری سپری کنند. اخذ اقامت دائم نروژ معمولا کار اداری زیادی داشته و متقاضی باید سه ماه قبل از منقضی شدن ویزا از طریق پورتال برای اخذ اقامت دائم ثبت نام کند و از اداره پلیس نوبت بگیرد که ممکن است چندین هفته طول بکشد. بعد از ثبت نام باید به همراه مدارکی همچون پرداخت مالیات این 5 سال به دولت، گواهی تمکن مالی (داشتن قرارداد کاری برای 12 ماه اخیر و عدم استفاده از پشتیبانی مالی از افراد غیر)، اجاره نامه خانه یا سند ملکی به اداره پلیس مراجعه کنید. همچنین این کار مستلزم مدارکی همچون زبان نروژی، مطالعات اجتماعی و آزمونهای مرتبط، عدم سوء پیشینه کیفری و عدم سابقه بستری در بخش مراقبتهای روانی است.
سفارت
آدرس: تهران، فرمانیه، بلوار دکتر لواسانی، دیباجی شمالی، خ یاسمن، پلاک 72
شماره تماس: 22291333-021
ایمیل: emb.tehran@mfa.no
وب سایت: www.norway.no/en/iran
ساعات کاری سفارت به دلیل بحران کرونا تا اطلاع ثانوی به شرح زیر است:
یکشنبه تا پنجشنبه از ساعت 10 تا 12
رزرو نوبت کنسولگری از طریق ایمیل: consular.tehran@mfa.no
تحصیل رایگان
دسترسی به آموزش عالی برای دولت نروژ از اهمیت زیادی برخودار است و از همین روی در اکثر دانشگاههای دولتی این کشور شهریه رایگان است، که برای دانشجویان بینالمللی نیز صدق میکند. البته هزینههایی همچون هزینه ثبت نام، کارت دانشجویی و ... رایگان نمیباشد. در بیشتر موارد شهریه دانشگاههای خصوصی در نروژ نسبت به دانشگاههای خصوصی کشورهای دیگر کمتر است که برای دانشجویان بینالمللی هم به همان میزان است و نیازی نیست شهریه بیشتری بپردازند. بطور معمول شهریه موسسات غیر دولتی برای مقطع لیسانس بین 7000 تا 9000 یورو و برای مقطع ارشد 9000 تا 19000 یورو بسته به رشته تحصیلی میباشد. با این حال باید در نظر داشت نروژ یک کشور پر هزینه است و هزینه زندگی در این کشور به مراتب زیاد است. البته با داشتن کارت دانشجویی میتوانید تخفیفهایی در حمل و نقل عمومی، بازدید از موزه، شرکت در کنسرت و دیگر رویدادهای فرهنگی دریافت کنید.
تحصیل در دوره دکتری نیز در نروژ فاقد شهریه است و در بیشتر موارد شما به استخدام دانشگاه درآمده و از دولت نروژ بابت آن حقوق دریافت میکنید. همچنین طبق رنکینگ ARWU 2019، دانشگاههایی همچون دانشگاه اسلو با رتبه 59، دانشگاه علوم زندگی نروژ (NTNU) با رتبه 101 تا 150، دانشگاه برگن با رتبه 301 تا 400، دانشگاه ترومسو (UiT) و دانشگاه علوم و تکنولوژی نروژ رتبه بندی خوبی در جهان دارند که باعث میشود نروژ گزینه مناسبی برای تحصیل در این مقطع باشد. زبان انگلیسی در این کشور به دلیل حضور مهاجران انگلیسی زبان، رایج است و هم در دانشگاه و هم در اجتماع میتوانید با دیگران به زبان انگلیسی ارتباط برقرار کنید. موقعیت جغرافیایی بینظیر این کشور و احاطه شدن آن با قطب شمال و اروپا، یک تجربه تحقیقاتی ویژه در رشتههایی مانند تحقیقات دریایی، انرژی و اقلیم، پزشکی و سلامت، غذا، تکنولوژی ارتباطات، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و علوم مواد در اختیار دانشجو قرار میدهد.
بورسیه تحصیلی
موسسات نروژی با مؤسسات خارجی آموزش عالی توافق نامههای مختلفی دارند که برای دانش آموزان، محققان و معلمان طراحی شده است. البته برنامههای ملی در نروژ نیز وجود دارد که کمک هزینههای تحصیلی را به دانشجویان بینالمللی ارائه میدهند. گاهی نیز خود دانشگاهها برنامههای ویژهای را به دانشجویان پیشنهاد میدهند که البته پیش نیازهای خاصی برای این برنامهها اعمال میشود و مواردی مانند نمرات بالا، داشتن مقالات، فعالیت در همایشهای علمی، سطح زبان بالا و ... فارغ از ملیت شما در بدست آوردن آنها نقش دارند. همچین سازمانهای خصوصی و غیر دولتی در نروژ نیز کمک هزینههای مختلفی را ارائه میدهند که با کمک آن بتوانید بخشی از هزینههای زندگی در نروژ را پوشش دهید.
کار دانشجویی
اکثر دانشجویان بینالمللی به هنگام تحصیل در نروژ کار نیمه وقت دارند و همین فرصت خوبی برای تمرین و یادگیری زبان نروژی و همینطور کسب درآمد بیشتر و به دنبال آن تامین مایحتاج زندگی در نروژ است. البته باید توجه داشته باشید که در کنار تحصیل تمام وقت محدودیتهایی در میزان ساعت کاری شما وجود دارد و در بیشتر موارد این میزان 20 ساعت در هفته است. دانشجویان غیر اروپایی با اخذ پذیرش بطور خودکار برای سال اول تحصیلی خود اجازه کار دریافت میکنند، اما معمولا برای سال دوم نیاز به تمدید مجدد دارد که ممکن است پیشرفت مطلوب در تحصیلات از شرایط مورد نیاز آن باشد و بسته به دانشگاه مورد نظر این شرایط متفاوت است.
در کل صرف نظر از شغل نیمه وقت یا تمام وقت در این کشور، مهارت در زبان نروژی دارای اهمیت است و اکثر کارفرمایان، کارمندانی را ترجیح میدهند که سطح مشخصی از نروژی بدانند. البته انگلیسی اکثر نروژیها خوب است و در مواردی ممکن است بتوانید با تکیه بر زبان انگلیسی در جایی مشغول بکار شوید و بتدریج مهارت نروژی کسب کنید. اما همانطور که گفته شد برای داشتن شانس بیشتر در یافتن شغل مناسب بهترین توصیه این است که هر چه سریعتر زبان نروژی را یاد بگیرید.
وب سایتهایی از جمله https://arbeidsplassen.nav.no/stillinger ، www.gulesider.no و www.finn.no/jobb به زبان نروژی به شما در یافتن شغل مورد نظرتان کمک میکنند. همچنین وب سایت http://eures.europa.eu به زبانهای مختلفی می توانید شغل مورد نظر خود را پیدا کنید. رسانههای خبری نروژ نیز در این زمینه فعالیت دارند و روزنامه نروژی www.norske-aviser.com به شما اطلاعات خوبی در این زمینه خواهد داد.
هزینه زندگی
تحصیل در دانشگاههای نروژ شامل هزینه های اقامت، کتاب و لوازم درسی، غذا و خدمات شهری میشود. اگرچه مخارج زندگی در نروژ بالاتر از میانگین مخارج در کشورهای اروپایی است، اما ممکن است نسبت به کشورهای شمالی (Nordic country) به صرفه تر باشد. البته باید در نظر داشت که کیفیت و استاندارد زندگی نروژی بسیار بالاست.
به طور متوسط، انتظار میرود برای زندگی در نروژ بین 800 - 1400 یورو در ماه بپردازید. هزینهها در شهرهای بزرگ میتواند کمی بیشتر باشد. برای مثال متوسط هزینهها ممکن است در شهرهای کوچک 800 تا 1000 یورو و در شهرهای بزرگ و گرانی مثل اسلو 1200 تا 1800، برگن 1100 تا 1600، ترومسو (Tromsø) و تروندهایم (Trondheim) 1000 تا 1500 یورو باشد. البته این هزینهها بسته به نوع سکونت، عادت غذایی، نوع حمل ونقل و علاقه مندیهای هر شخص متفاوت باشد.
هزینه خورد و خوراک در رستورانهای ارزان قیمت یا بصورت پخت در منزل می تواند ماهانه 200 تا 400 یورو باشد. هزینههایی همچون سوخت اتوموبیل و کرایه تاکسی میتواند کمی گران باشد، بنابراین بیشتر دانشجویان حمل و نقل عمومی را ترجیح میدهند که ممکن است ماهانه 50 تا 70 یورو هزینه دربرخواهد داشت.
اما در عوض اغلب مسافرتهای هوایی در این کشور ارزانتر از نقاط دیگر اروپاست. هزینه مسکن نیز بسته به تک اتاق بودن آپارتمان یا شریک شدن یک آپارتمان چند اتاقه با دیگران بسیار متفاوت باشد. معمولا شریک شدن یک آپارتمان ارزانتر است و هزینه متوسط آن 300 تا 400 یورو در ماه است و هزینه یک آپارتمان مجزا میتواند به 700 تا 900 یورو در ماه برسد.
میانگین درآمد
به دلیل کیفیت بالای زندگی در کشور نروژ میانگین درآمد نیز نسبتا بالاست. میزان درآمد در این کشور میتواند از 2200 تا 6700 یورو متغیر باشد که به ترتیب حداقل و حداکثر حقوق بعد از کسر مالیات در نروژ است و پاداش سالانه و دیگر اضافه پرداختها را در برمیگیرد.
مدیریت 3200، تجارت 3800، صنایع غذایی و کشاورزی 3000، فرهنگ و هنر 3400، بانکداری 4600، صنعت خودرو 3700، صنایع شیمیایی 3800، ساخت و ساز و املاک 4200، خدمات مشتریان 3300، اقتصاد و حسابداری 4300، علوم و تحقیقات 3500، انرژی و الکتریک 4100، منابع انسانی 4500، تکنولوژی اطلاعات 5500، وکالت 4900، بازاریابی 4500، پزشکی و سلامت 3500، معدن 4000، صنایع دارویی 4500 و تکنولوژی 5500.
سبک زندگی
مردم نروژ رابطه خوبی بین کار/تحصیل و استراحت/سفر برقرار کردهاند. اکثر آنها در طول هفته به سختی و تعطیلات آخر هفته را به استراحت، سفر و فعالیتهای ورزشی میپردازند. بطور میانگین آنها هر آخر هفته را تعطیل میکنند و 5 هفته در طول سال مرخصی با حقوق دارند. فعالیتهایی مانند رفتن به تئاتر، کنسرت، ورزش، طبیعت گردی و کمپینگ از جمله کارهایی است که آنها انجام میدهند. وقت گذراندن کنار خانواده و یا قهوه خوردن با دوستان نیز یکی دیگر از علاقه مندیهای مردم نروژ است. در واقع شهر اسلو یکی منحصر به فردترین قهوههای سبک (Light Roast) خود را دارد و جایگاه ویژهای در زندگی مردم نروژ دارد.
آب و هوای چالش برانگیز و موقعیت کوهستانی نروژ، کشاورزی و زندگی در آن را کمی دچار مشکل کرده است. از این رو دولت مجبور به واردات بسیاری از اقلام خوراکی و پوشاک است و همین امر هزینه زندگی در نروژ را نسبتا بالا میبرد. میتوان گفت به دلیل این نوع طبیعت و موقعیت خاص، اکثر نروژیها به انسانهای ماجراجو تبدیل شدهاند و به فعالیتهایی مثل کوهنوردی، اسکی در مناطق برفی و ماجراجویی میپردازند. مسافتهای طولانی بین شهرهای مختلف و مناطق روستایی به ایجاد زیرساخت های مدرن منجر شده است. حتی روستاهای کوچک و نسبتاً ایزوله اغلب از پوشش اینترنت باند پهن برخوردار هستند. به همین دلیل برخی از مردم شهر نیز مالک کابینهای کوچکی در این مناطق هستند و برای تعطیلات به آنجا میروند و یا آنها را به گردشگران اجاره میدهند.